Istoria


Comunitatea si limba germana au aparut cu mii de ani in urma, insa ca stat Germania a aparut abia in 1871, cand, sub conducerea cancelarului Otto von Bismarck s-a format Imperiul German, inglobind partea de nord a Germaniei actuale - Confederatia Germana de Nord (dominata de Prusia), apoi Bavaria (in germana: Bayern) precum si diferite alte regiuni, excluzand insa partile vorbitoare de germana din Austria. Acesta a fost cel de al doilea Reich german, tradus de obicei ca „imperiu”. Primul Reich — cunoscut timp de multe secole sub denumirea Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana — provenea din divizarea Imperiului Franc in 843, existand sub diverse forme pana in anul 1806. Cel de-al Treilea Reich (si ultimul) a fost cel al nazistilor; el a durat doar 12 ani, din 1933 pana in 1945.

Germania, devenita una dintre marile puteri europene, s-a implicat in Primul Razboi Mondial prin aliatul ei Austro-Ungaria (1914). Germania a invadat de cateva ori Franta. Razboiul s-a incheiat in 1918, si, ca una din urmari, imparatul Germaniei a fost fortat sa abdice. In Tratatul de la Versailles, de dupa razboi, Germania a fost considerata responsabila pentru razboi.

Unii politicieni considera ca conditiile grele impuse Germaniei prin Tratatul de la Versailles din 1919 si problemele economice ale crizei economice mondiale incepand cu 1929 i-au permis partidului nazist al lui Hitler, NSDAP, sa obtina un procentaj mare din sufragii si in cele din urma sa formeze un nou guvern in 1933, cu Hitler in functia de cancelar. Anul urmator Hitler a preluat tot controlul, devenind seful statului si scapand de opozitie prin violenta. In 1935, antisemitismul a devenit o politica oficiala de stat in Germania, justificata formal prin Legile de la Nürnberg (Nürnberger Gesetze). Un moment important in istoria Germaniei il reprezinta unirea cu Austria. Evenimentul, cunoscut sub numele de Anschluss („alipire”), s-a petrecut la 12 martie 1938 si reprezinta unul din pasii importanti ai regimului nazist din Germania spre razboi. Germania facut o alianta cu Italia si Japonia numita Axa Berlin-Roma-Tokio. Politica lui Hitler de a anexa tarile vecine a culminat la 1 septembrie 1939 cu izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial in Europa.

In prima parte a razboiului Germania a avut succese militare, castigand controlul asupra principalelor teritorii din Europa, unei mari parti a URSS si nordului Africii. In 1941, nazistii au pus in aplicare Holocaustul ca politica de stat, bazata pe argumente si pretexte rasiste, de exterminare in masa a milioane de evrei si alte nationalitati. Intre 1942-1943 balanta in razboi s-a schimbat, succesele trecand de partea Aliatilor impotriva Germaniei, printre care URSS, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. La finele lunii aprilie 1945, Hitler si-a recunoscut esecul total si s-a sinucis. La 8 mai 1945 Germania a capitulat neconditionat.
In urma cererilor facute de Stalin la conferintele de la Ialta si Potsdam, provinciile germane situate la est de raurile Odra (Oder) si Neisse (Neiße) — Pomerania, Silezia, orasul hanseatic Danzig (astazi Gdansk in Polonia) si Prusia Rasariteana — au fost anexate de Polonia si URSS. Cei mai multi locuitori germani ai acesor regiuni, aproximativ 10 milioane inainte de razboi, au fost expulzati. In jur de 2 milioane dintre acestia si-au pierdut viata in razboi si in cadrul procesului de expulzare („Vertreibung”).


In urma razboiului, Germania a fost impartita in patru „zonede ocupatie”, controlate de puterile aliate Franta, URSS, Regatul Unit si Statele Unite. Berlinul a fost de asemeni divizat in patru sectoare controlate de aceste puteri. Scindarea a culminat prin constituirea in 1949 pe teritoriul Germaniei a doua state germane: partea de apus s-a numit Republica Federala Germania (RFG, Germania de Vest sau Bundesrepublik Deutschland), iar partea de rasarit, orientata spre URSS, s-a numit Republica Democrata Germana (RDG, DDR, Germania de Est sau de Rasarit).

Germania de vest si-a recuperat rapid nivelul de dinaintea razboiului, devenind o putere economica importanta a Europei. In 1990, dupa caderea comunismului in Europa, cele doua state germane s-au reunificat, prin aceea ca landurile fostei RDG au aderat oficial la RFG, adoptand si constitutia RFG. Tratatul care a definit aceasta reunificare se numeste „Doi plus patru” (a fost incheiat de cele doua state germane si cele patru puteri care detineau suveranitatea asupra intregii Germanii: SUA, Marea Britanie, Franta si URSS).

Statul unit este acum una dintre cele mai importante tari din Uniunea Europeana si din lume.